THE SCENE:
You are playing a par three hole where part of the fairway is hidden by bushes. Your drive landed in that hidden area. The rough is deep and you can’t find your ball. But as you drove into the area you saw a dog which belongs to a neighbor and recently has been blamed for stealing balls. You think the dog took your ball. So, you drop another ball in the area where your ball landed. As you prepare to hit it, your fellow competitor says, “You don’t know for sure that the dog took your ball. It’s probably just lost.”
What Would You Do?
Ignore her and hit the ball.
Declare your ball lost. Take a one-stroke penalty, return to the tee and hit again.
B is correct.
In order to say that your ball was moved by the dog, you have to be virtually certain. You can’t just assume that it was so.
Look at Rule # 18
Rule 18 Ball at Rest Moved
18-1. By Outside Agency
If a ball at rest is moved by an outside agency, there is no penalty and the ball must be replaced.
Note: It is a question of fact whether a ball has been moved by an outside agency. In order to apply this Rule, it must be known or virtually certain that an outside agency has moved the ball. In the absence of such knowledge or certainty, the player must play the ball as it lies or, if the ball is not found, proceed under Rule 27-1.
This is new in 2008. If you can’t find your ball and you want to claim that your ball was moved by an outside agency, is in an obstruction (Rule 24-3), is in an abnormal ground condition (Rule 25-1c) or is in a water hazard (Rule 26-1), you have to be virtually certain that that is true. Otherwise your ball is lost.
REMEMBER: If you can’t find your ball and you don’t know where it is or how it was moved, it is a lost ball. Take a penalty stroke and hit from where you hit before.
Showing posts with label lost. Show all posts
Showing posts with label lost. Show all posts
4.2.07
2007 #8 Don’t Know Which Ball is Yours?
THE SCENE:
You are playing hole #3. Your drive goes straight up the middle of the apron towards the green but bounces left, toward the bunker and then out of sight. The next player’s ball follows yours. When you arrive, the two balls are close to each other but one is in the bunker, the other is in the rough. Both players claim the ball in the rough is theirs. Both balls are Titleists. Neither has an identification mark.
What would you do?
A. The other player insists the ball in the rough is hers. You don’t like fights so you give in and play the other ball, the one in the bunker. You figure you are being a good sport.
B. Both balls are ‘lost’. The penalty is stroke and distance. You lift one of the balls, mentally take a one stroke penalty and head back to the tee to hit it again.
B is correct. Your ball is lost so you must take a penalty stroke and replay your ball. If you failed to do this, you would be penalized 2-strokes for breach of Rule #27 (Lost Ball).
See Decision 27/10:
27/10 Player Unable to Distinguish His Ball from Another Ball Q. A and B hit their tee shots into the same area. Both balls were found but, because A and B were playing identical balls and neither had put an identification mark on his ball, they could not determine which ball was A’s and which was B’s. What is the ruling? A. Since neither player could identify a ball as his ball, both balls were lost — see Definition of “Lost Ball.” This incident underlines the advisability of the player putting an identification mark on his ball — see Rules 6-5 and 12-2.
REMEMBER: Put an identification mark on your ball!! If you don’t and can’t tell your ball from another, take a penalty stroke, return to the spot from where you hit before, and hit again. If you don’t do that, you are then in beach of Rule #27 and must give yourself a 2 stroke penalty so you won’t be disqualified for turning in an incorrect score card.
You are playing hole #3. Your drive goes straight up the middle of the apron towards the green but bounces left, toward the bunker and then out of sight. The next player’s ball follows yours. When you arrive, the two balls are close to each other but one is in the bunker, the other is in the rough. Both players claim the ball in the rough is theirs. Both balls are Titleists. Neither has an identification mark.
What would you do?
A. The other player insists the ball in the rough is hers. You don’t like fights so you give in and play the other ball, the one in the bunker. You figure you are being a good sport.
B. Both balls are ‘lost’. The penalty is stroke and distance. You lift one of the balls, mentally take a one stroke penalty and head back to the tee to hit it again.
B is correct. Your ball is lost so you must take a penalty stroke and replay your ball. If you failed to do this, you would be penalized 2-strokes for breach of Rule #27 (Lost Ball).
See Decision 27/10:
27/10 Player Unable to Distinguish His Ball from Another Ball Q. A and B hit their tee shots into the same area. Both balls were found but, because A and B were playing identical balls and neither had put an identification mark on his ball, they could not determine which ball was A’s and which was B’s. What is the ruling? A. Since neither player could identify a ball as his ball, both balls were lost — see Definition of “Lost Ball.” This incident underlines the advisability of the player putting an identification mark on his ball — see Rules 6-5 and 12-2.
REMEMBER: Put an identification mark on your ball!! If you don’t and can’t tell your ball from another, take a penalty stroke, return to the spot from where you hit before, and hit again. If you don’t do that, you are then in beach of Rule #27 and must give yourself a 2 stroke penalty so you won’t be disqualified for turning in an incorrect score card.
Subscribe to:
Posts (Atom)