20-2c/2 Ball Dropped Third Time When Placement Required After Second Drop Q. A player dropped his ball twice under a Rule and each time the ball rolled nearer the hole. He then dropped the ball a third time instead of placing it as required by Rule 20-2c. What is the ruling? A. Before playing a stroke, the player may lift the ball and place it as prescribed in Rule 20-2c, without penalty (Rule 20-6). If he fails to do so and plays the ball, he incurs a penalty of loss of hole in match play or two strokes in stroke play for a breach of Rule 20-2c.
|
8.4.11
2010 #10 Erasure Rule
31.1.11
2010 #9 Water Hazard Tee Shot
| under penalty of one stroke: a. Play a ball as nearly as possible at the spot from which the original ball was last played (see Rule 20-5); or b. Drop a ball behind the water hazard, keeping the point at which the original ball last crossed the margin of the water hazard directly between the hole and the spot on which the ball is dropped, with no limit to how far behind the water hazard the ball may be dropped; or c. As additional options available only if the ball last crossed the margin of a lateral water hazard, drop a ball outside the water hazard within two club-lengths of and not nearer the hole than (i) the point where the original ball last crossed the margin of the water hazard or (ii) a point on the opposite margin of the water hazard equidistant from the hole. |
29.11.10
2010 #8 Repairing Hole
1-2. Exerting Influence on Ball A player or caddie must not take any action to influence the position or the movement of a ball except in accordance with the Rules. *In the case of a serious breach of Rule 1-2, the Committee may impose a penalty of disqualification. Note: A player is deemed to have committed a serious breach of Rule 1-2 if the Committee considers that his act of influencing the position or movement of the ball has allowed him or another player to gain a significant advantage or has placed another player, other than his partner, at a significant disadvantage. |
A. If the player smoothed the edge of the hole as a courtesy to the players in following groups or for the care of the course, he was not in breach of Rule1-2. However, if the player’s primary purpose in smoothing the ragged edge was to influence the movement of his opponent’s, fellow-competitor’s, or partner’s ball, he was in breach of 1-2. |
21.11.10
2010 #7 Lessons from your Husband
14.11.10
2010 #6 WRONG SCORE CARD
Erma was playing in an 18 hole tournament. The driver of the other cart was keeping the scores for all 4 players but Erma kept a backup. When they had finished play, the driver read off the totals for each player. Erma nodded. Those scores agreed with hers and she signed the driver’s official score card. She was pleased. With that score she might win the tournament.
During lunch, the assistant pro came to her table and told her that she had scored better than she thought. Her score had been added wrong. It was actually one less than that turned in.
Erma shook her head and pulled out her backup score card. She re-added her scores and came up with the same total. The pro compared the cards. On hole #7 she had a boggie 4. The driver had given her a 3, which was wrong. Erma said, “But the total score I signed for was correct.”
WAS THERE A PENALTY INVOLVED?
A. The hole score was less than reported, so Erma should be disqualified
B. The total was correct, so there should be no penalty.
A is correct. Erma was disqualified.
The player is not responsible for the total score. She is responsible for the score on each hole.
See Rule 6-6 Scoring in Stroke Play
c. Alteration of Score Card
No alteration may be made on a score card after the competitor has returned it to the committee.
d. Wrong Score for Hole
The competitor is responsible for the correctness of the score recorded for each hole on his score card. If he returns a score for any hole lower than actually taken he is disqualified. If he returns a score for any hole higher than actually taken, the score as returned stands.
Does that sound harsh? It is but it is not new. In 1957 Jackie Pung walked out to accept the trophy for winning the U.S. Women’s Open when it was discovered that she had signed a score card that was incorrect. Her actual score was good. She would have won. But her score card was wrong, so she was disqualified.
REMEMBER: After play, before signing a card to attest that your score is correct, compare the individual hole scores, not just the total score.
12.8.10
2010 #5 LATERAL WATER HAZARD
29.4.10
2010 #4 Dangerous Situations
Your drive on hole #3 lands in the fairway near the water. As you walk towards your ball you see an alligator lying near it.
WHAT WOULD YOU DO?
A. Take an unplayable lie (a one-stroke penalty) and drop a ball well behind the alligator and your ball.
B. Determine a spot, no nearer the hole, that is not dangerous. Drop a ball within one club length of that spot. No penalty.
B IS CORRECT. It is considered unreasonable to make a player play from a dangerous position. So you get free relief.
See Decision #1-4/10 (newly modified in 2010).
Decision: 1-4/10 Dangerous Situation; Rattlesnake or Bees Interfere with Play
Q. A player's ball comes to rest in a situation dangerous to the player, e.g., near a live rattlesnake or a bees' nest. Does the player have any options in addition to playing the ball as it lies or, if applicable, proceeding under Rule 26 or 28?
A. Yes. It is unreasonable to expect the player to play from such a dangerous situation and unfair to require the player to incur a penalty under Rule 26 (Water Hazards) or Rule 28 (Ball Unplayable).
If the ball lay through the green, the player may, without penalty, drop a ball within one club-length of and not nearer the hole than the nearest spot not nearer the hole that is not dangerous and is not in a hazard and not on a putting green.
3.12.09
2010 #3 YOU CAN SHORTEN YOUR ROUND 18 MINUTES BY SAVING SECONDS
Unfortunately many high handicappers don’t know how to play faster. They try. But they hurry, hit bad shots, get in trouble, have to hit another shot and consequently take even longer.
Most tips to speed up play save only 15-30 seconds on each hole. So they don’t seem very important. If it takes you 15 minutes to play a hole, how can saving 15 seconds help? It doesn’t seem that it could, right? But consider this. If all 4 players in your group each saved 15 seconds on each hole, you would shorten your round by 18 minutes! If each of you did something to save 15 seconds twice on each hole you would shorten your round by 36 minutes! Can you believe it? Thirty-six minutes?
And the things that save 15 seconds are not hard. Choose your own. You need things that are easy to do; things that don’t make you rush; things that will become a habit; things you won’t have to think about. I’m sure you have heard them all before. But now you need to do them regularly, habitually.
*Park your cart so that as you leave the green you walk towards the next hole.
*Get in the cart holding your clubs. Put them away while others are hitting.
*First one in the hole should lift the flag – ready to replace it when the last player holds out.
*Write your score on the next tee while someone else is hitting.
*Play ready golf.
*Be ready to hit when it’s your turn. Not ready to line up, ready to hit.
*Line up your putt while someone else is putting.
*When you leave the cart take extra clubs.
Once you have saved those seconds, protect them. They are precious. Don’t carelessly throw them away.
*As you stand on the tee, don’t delay your practice swing to finish a comment you were making,
You can do it. The next time you play, take 18 minutes off your round the easy way, by saving seconds.
9.11.09
2010 #2 In Anger You Hit a Ball Back at the Following Group
You are playing in front of a group of men. All day long they have been hitting into your group. You are keeping up with the group in front of you. You are not playing slow. There is no reason for their behavior. And here comes another ball. It lands and rolls right up to your foot. Without thinking, you take your stance in front of their ball and hit a beautiful shot right back at them. Your partner gasps. “That’s a penalty!”
What would you do?
When you finish your round your should tell the pro what you did.
The Pro will tell you there is a penalty and she will probably show you the following decision:
1-4/4 In Anger Player Strikes Ball Played by Player in Following Group
Q. A is nearly struck by a ball played by a player in the following group. In anger, A hits the ball back towards the group. Has A played a practice stroke or a wrong ball?
A. No. However, in equity (Rule 1-4), A should incur the general penalty of loss of hole in match play or two strokes in stroke play.
REMEMBER: No matter how bad the group behind you is behaving and no matter how angry you get, you can’t hit a ball back at them. If you do you will be penalized.